Δευτέρα

Του Αγίου Πνεύματος



Ενώ την επομένη των μεγάλων εορτών, η Εκκλησία μας όρισε να εορτάζουμε την Σύναξη των υπουργών των μυστηρίων της οικονομίας του Θεού, δηλαδή των υπηρετών Του σε κάθε εορτή, σήμερα κατ εξαίρεσιν δεν εορτάζουμε την σύναξη δούλων και ανθρώπων, αλλά αυτή την προσκύνηση του δεσπότη και Θεού μας: Του αγίου Πνεύματος.

Ενώ τον Πατέρα κανείς δεν Τον είδε ποτέ, αλλά ο Μονογενής Υιός Του, "αυτόν ημίν εξηγήσατο", ενώ ο Υιός και Λόγος του Θεού εσαρκώθη και έγινε ορατός σε μας και τον ψηλαφήσαμε και χαρήκαμε την θέα και την συναναστροφή Του, το άγιον Πνεύμα δεν έμεινε άγνωστο, αλλά ούτε ενανθρώπησε, αλλά έγινε σε μας φανερό με την υπόσταση Του. Αυτό υπάρχει ομοούσιον και σύνθρονον και συνάναρχον με τον Πατέρα και τον Υιό, και από τον Πατέρα εκπορεύεται και από τον Υιό οικονομικώς αποστέλλεται στον κόσμο. Αυτό κατά την δημιουργία ήταν παρόν και επισφράγιζε με την τελεστική Του δύναμη την τελείωση κάθε κτίσματος. Αυτό ερευνά τα βάθη του Θεού, αυτό τελεταρχεί στα μυστήρια, αυτό φωτίζει κάθε άνθρωπο στον κόσμο, αυτό συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας.

Το άγιο Πνεύμα, κατά τον θεολόγο Γρηγόριο και την εμπνευσμένη από τους λόγους του υμνογραφία της Εκκλησίας, υπήρχε από πάντα,"οὔτε ἀρξάμενον, οὔτε παυσόμενον, ἀλλ' ἀεὶ Πατρὶ καὶ Υἱῷ συντεταγμένον, καὶ συναριθμούμενον, ζωή, καὶ ζωοποιοῦν, φῶς, καὶ φωτὸς χορηγόν, αὐτάγαθον, καὶ πηγὴ ἀγαθότητος· δι' οὗ Πατὴρ γνωρίζεται, καὶ Υἱὸς δοξάζεται, καὶ παρὰ πάντων γινώσκεται· μία δύναμις, μία σύνταξις, μία προσκύνησις, τῆς ἁγίας Τριάδος,φῶς, καὶ ζωή, καὶ ζῶσα πηγὴ νοερά, Πνεῦμα σοφίας, Πνεῦμα συνέσεως, ἀγαθόν, εὐθές, νοερόν, ἡγεμονεῦον, καθαῖρον τὰ πταίσματα, Θεός, καὶ θεοποιοῦν, πῦρ, ἐκ πυρὸς προϊόν, λαλοῦν, ἐνεργοῦν, διαιροῦν τὰ χαρίσματα· δι' οὗ Προφῆται ἅπαντες, καὶ Θεοῦ Ἀπόστολοι, μετὰ Μαρτύρων ἐστέφθησαν. Ξένον ἄκουσμα, ξένον θέαμα, πῦρ διαιρούμενον, εἰς νομὰς χαρισμάτων" Εν αγίω Πνεύματι και ζούμε και υπάρχουμε και μέσα σε αυτό κινούμαστε και λαμβάνουμε τα χαρίσματα και αναγνωρίζουμε τον Θεό.

Με γονυκλισίες και δεήσεις ορίστηκε σήμερα να το τιμάμε, γιατί εμείς πού ελευθερωθήκαμε εν Χριστώ και διά Χριστού και είμαστε πραγματικά και όντως ελεύθεροι, δεν χρεωστούμε προσκύνηση σε κανένα κτίσμα, άγγελο, άνθρωπο, στον ουρανό, στην γή ή τα καταχθόνια, παρά στον μόνο Δεσπότη Θεού, παρ ου η χάρις και η ελευθερία γνωρίζεται.Στο Άγιο Πνεύμα χρεωστάμε λοιπόν την πνευματική μας υπόσταση, την βιολογική μας ζωή, μέσα σε αυτό αναπνέουμε και χωρίς αυτό δεν ζούμε ούτε σαν βιολογικά, ούτε σαν πνευματικά όντα.

Η ημέρα αυτή λοιπόν είναι εορτή και σύναξη χαρμόσυνη πού πληρώνει το πνεύμα μας με ευγνωμοσύνη και με δοξολογία και με ειρήνη βαθιά και προσκύνηση. Και ας απολαύσουμε την ευκαιρία, αφού από τώρα μπορούμε και απολαμβάνουμε την αιώνια αγαθότητα πού ετοίμασε για εμάς ο Τριαδικός Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου