Σάββατο

Δεκεμβρίου 9η: Σύλληψις Αγίας ΆννηςΓια τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.

Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.

Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.
Η Θεοτόκος φέρουσα εν αγκάλαις τον Χριστό εικονίζει αυτήν την ίδια την Εκκλησία, η οποία Τον έχει ως κέντρο και κεφαλή και Νυμφίο της. Σήμερα λοιπόν που λύεται η στείρωση της Άννας και καρποφορεί την εκλεκτή πασών των γενεών, προτυπώνεται η δόξα και η καρπογονία της εκκλησίας. Δεν είναι άγονη πια η κολυμβήθρα και πολύτεκνη η συναγωγή. Αλλά αρχίζει και παύει η παλαιά θρησκεία και τα έθνη γεννιούνται μέσω του Χριστού.Τώρα είναι πολλά τα τέκνα της ερήμου και μάλλον πολλά της εχούσης τον άνδρα το πριν. Αυτό το προνόμιο και την χαρά εορτάζοντες σαν τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας, μεγαλύνουμε την Θεοτόκο και τιμούμε την μνήμη των αγίων γονέων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου