Δευτέρα

Δεκεμβρίου 25: Η ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Μετά τον Ευαγγελισμό της Παρθένου Μαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ και ενώ πλησίαζε ο καιρός να τελειώσουν οι εννιά μήνες από την υπερφυσική σύλληψη του Χριστού στην παρθενική της μήτρα, ο Καίσαρ Αύγουστος διέταξε απογραφή του πληθυσμού του ρωμαϊκού κράτους. Τότε ο Ιωσήφ μαζί με τη Θεοτόκο, ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ, για να απογραφούν εκεί. Έτσι ξεκίνησαν από την Ναζαρέτ και ύστερα από κοπιαστικό ταξίδι έφτασαν στην Βηθλεέμ, όπου επειδή είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα, παρά μόνο ένα φτωχικό σπήλαιο. Εκεί η Θεοτόκος γέννησε τον Κύριο Ιησού Χριστό και σπαργάνωσε σαν βρέφος τον Κτίστη των απάντων. Έπειτα Τον έβαλε επάνω στη φάτνη των αλόγων ζώων, διότι «ἔμελλε νὰ ἐλευθέρωση ἡμᾶς ἀπὸ τὴν ἀλογίαν», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Από τότε, όλοι οι πιστοί χριστιανοί με χαρά ψάλλουν τον ύμνο των αγγέλων εκείνης της νύκτας: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (βλ. Ευαγγέλιο Λουκά, Β' 1-20). Δόξα δηλαδή, ας είναι στο θεό, που βρίσκεται στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στη γη ολόκληρη, που είναι ταραγμένη από την αμαρτία ας βασιλεύσει η θεία ειρήνη, διότι ο Θεός έδειξε την αγάπη Του στους ανθρώπους με την ενανθρώπηση του Υιού Του.

Αυτή η ευλογημένη και μεγάλη εορτή των εορτών ονομάζεται από τον Ιερό Χρυσόστομο "μητρόπολις των εορτών" διότι αποτελεί απαρχή της σωτηρίας μας και ετοιμάζει τα μεγάλα και φρικτά γεγονότα της οικονομίας του Θεού για την σωτηρία μας κατά τους πατέρες μας.

Ο άνθρωπος επιθύμησε να γίνει θεός χωρίς τον Θεό και εξέπεσε του Θεού. Ενανθρώπησε λοιπόν ο Υψηλός Θεός ίνα τον άνθρωπο Θεόν απηργάσηται. Και μέσα στο σκοτάδι και τον ζόφο της αγνωσίας, της αμαρτίας και της απελπισίας, έλαμψε Φως μέγα, ανατολή από ψηλά, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και είδαμε φως αληθινόν και υιοθετηθήκαμε εν Αυτώ από τον Θεό Πατέρα.

Οι αρχαίοι εν μέσω του χειμώνος εόρταζαν την ακμή του κτιστού ηλίου, την ακμή της ημέρας. Εμείς τώρα φωτισθέντες εορτάζουμε την θεοφάνεια του Νοητού Ηλίου και εορτάζουμε την αρχή της ανεσπέρου και ατελεύτητης Ημέρας.

Τω τεχθέντι Χριστώ η δόξα συν τω Πατρί και τω Αγίω Πνεύματι εις τους αιώνας των αιώνων Αμην!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου