Δευτέρα

Δεκεμβρίου 4: Βαρβάρας μεγαλομ. και Ιωάννου ΔαμασκηνούTης αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της Πολυάθλου και του οσίου πατέρα μας Ιωάννου του πρεσβυτέρου και Μοναχού(Δαμασκηνού), αύριο.Αηδόνες στην αρχή του χειμώνα, μέλπουν την δόξα της εκκλησίας και του ανθρώπου!

Η Εκκλησία μας εξ ίσου τιμά το μαρτύριο αίματος με την ενάθληση την ασκητική.Και ο Κύριος τους στεφανώνει εξ ίσου!

Η μεν τρωθείσα τω έρωτι του Κυρίου, έδωσε βασιλική πορφύρα το αιμα της , δώρον στον Νυμφίο Βασιλέα.Οδηγήθηκε η σεμνή παρθένος από τον ίδιο τον αιμοσταγή πατέρα της στην σφαγή. "Άλλον Αβραάμ διαβόλου" των ονομάζει ο ποιητής των συναξαριακών στίχων. Αναρωτιέται κανείς πόσοι γονείς σήμερα δεν παίζουν αυτόν τον ελεεινό ρόλο του Αβραάμ διαβόλου, οδηγώντας τα παιδιά τους στην διαφθορά, και στην εύκολη τεχνητή ευμάρεια, αλλά και κάνοντας τά δυστυχισμένα, θυσιάζοντας τα στον Μολώχ του ειδώλου των δικών τους μικρών απαιτήσεων και κοινοτύπων χυδαίων οραματισμών. Και ασφαλώς τα κρατάνε μακρυά από τον Χριστό και κάθε πρότυπο χριστιανισμού και κοινής ανθρωπιάς!


Ο δε στήριξε με δόγματα και ύμνους αγγελικούς την επί γης εκκλησία και εσκήνωσε στην ουράνια βασιλεία αφού εγεώργησε την έρημο με τα δάκρυα της άσκησης και ομολογίας.
Νιώθω ευλογημένος πού προσκύνησα φέτος τον χώρο πού αγίασε, την Μονή του αγίου Σάββα στην έρημο της Ιουδαίας.'Ενας τόπος ακόμα και σήμερα απαράκλητος από τους ανθρώπους, αλλά τόσο ευλογημένος από ασκητικούς αγώνες, πνευματικές εμπειρίες και ανεκλάλητους στεναγμούς μέσα στους αιώνες. Εκεί σε αυτό το άνυδρο τοπίο, ο άγιος συνέγραψε φωτοφόρα τροπάρια και ελπιδοφόρους ύμνους . Τί θάλασσα αγιοπνευματικής ομορφιάς η αιδέσιμη ψυχή του!

Ας έχουμε τις πρεσβείες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου