Τετάρτη

Νοεμβρίου 8η: Σύναξη των παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων


Την πανευφρόσυνο αυτή σύναξη και εορτή των ασωμάτων δυνάμεων και μάλιστα του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ και συν αυτώ του ταξίαρχου Γαβριήλ, εορτάζουμε για το παρόν άνωθεν παραδεδομένο μυστήριο. Όταν δηλαδή ο αρχάγγελος Εωσφόρος επαναστάτησε ενάντια στον Δημιουργό του Θεό, τότε ακριβώς σκοτίστηκε και εξέπεσε από την άνω φωτοφορία μαζί με τους αγγέλους πού τον ακολούθησαν και τράπηκαν όλοι σε δαίμονες. Τότε ακριβώς ο άρχων Μιχαήλ κάλεσε όλες τις ασώματες δυνάμεις στην τάξη και την ομόνοια με το "Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου" και οι άγιοι ασώματοι στάθηκαν στο ύψος της τάξης και της λατρείας του Θεού, γενόμενοι ατρέπτως αγαθοί και αιωνίως άγιοι και υπήκοοι του Θεού. Γι αυτό τιμάμε ξεχωριστά σήμερα ως πρωτάγγελο τον Μιχαήλ και θυμόμαστε αυτή την σεβάσμια σύναξη.

Για τους αγγέλους την αποστολή και την φύση τους και τις παρεμβάσεις τους στην βιβλική και εν γένει ανθρώπινη ιστορία, ομιλούν οι Γραφές και οι διηγήσεις και τα ερμηνευτικά των αγίων πατέρων και τα απειράριθμα θαύματα πού εκείνοι τελούν έως και σήμερα.

Αυτό πού μας λέει η Γραφή για τους αγίους αγγέλους είναι πώς κατ εξοχήν είναι λειτουργικά(υπηρετικά) πνεύματα, πού αποστέλλονται σε διακονίες από τον Θεό. Είναι αξιοθαύμαστο πώς οι λαμπροί και κατά χάριν ένδοξοι και άγιοι άγγελοι, σαν πρώτο ρόλο και αποστολή έχουν το υποτακτικό, την διακονία και την ταπείνωση. Αυτό είναι και το μήνυμα της εορτής τους. Εμείς βέβαια δεν είμαστε ασώματοι και άτρεπτοι προς το κακό. Παλεύουμε ακόμα με τις αρχές και εξουσίες του αιώνος και τις πράξεις μας υπαγορεύει το σαρκικό φρόνημα. Ωστόσο, όμως ας μας είναι μια κατανυκτική υπενθύμιση η άκρα και αγιασμένη ταπείνωση και υπακοή τέτοιων ένδοξων και λαμπρών όντων στον Θεό. 

Σήμερα η υπακοή θεωρείται επονείδιστη υποταγή και το θέλημα κριτήριο ορθοδοξότητας. Οταν γυρίζουμε την πλάτη στην Εκκλησία, στους κανόνες, την ιεραρχία, στην έκφραση του εκκλησιαστικού σώματος, σε αυτόν τον πνευματικό μας, αυτοοικοδομούμε μια εκκλησία ατομική, στα μέτρα μας. Είναι ο ορισμός του θρησκευτικού ανθρώπου, του αντεκκλησιαστικού ανθρώπου. Πόση η διαφορά με το υποτακτικό των αγίων αγγέλων! Αν πάσχουμε από κάτι είναι από το θέλημα. Χαλεποί καιροι εγωϊσμού και αυτοτέλειας! Ελπίζουμε οι πολλές και συχνές μας πτώσεις να μας συνετίσουν.Οι άγιοι άγγελοι δεν εικονογραφούνται με φτερά, επειδή μόνο είναι ταχύπτεροι και ταχυδρόμοι, αλλά και για την σκέπη του Θεού πού εικονίζουν και την συστολή των πτερύγων ενώπιον Του θυμίζουν. Μας λείπει αυτή η σκέπη στην εγωϊστική μας ορφάνια και αυτή η συστολή στον άκρατο εγωϊσμό μας. Την ομορφιά δεν τους την έδωσε για υπερηφάνια. Αλλά όσο πιό πολλές δωρεές παίρνουν οι άγιοι από τον Θεό, τόσο ταπεινότεροι γίνονται και όσο ταπεινότεροι τόσο και χαριτωμένοι.Ας μας γίνουν παράδειγμα.

Εν τέλει, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου