Τρίτη

Νοεμβρίου 21: Η είσοδος της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ναό



Αυτή είναι η πανευφρόσυνη πανήγυρη και μεγάλη θεομητορική εορτή, κατά την οποία ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού, ως τριετίζουσα δάμαλις προσφέρθηκε από τους γονείς της στα άγια των Αγίων. Κατά την υπόσχεση δηλαδή των γονέων της, όταν η Θεοτόκος έγινε τριών ετών την έφεραν με λαμπαδηφορία και πομπή μεγάλη στον Ναό του Σολομώντος και εκεί την υποδέχτηκε ο μέγας Ζαχαρίας, πατήρ του Προδρόμου. Και αφού την ανέλαβε την έθεσε στα άγια των αγίων, τα οποία προεικόνιζαν την ίδια, και εκεί παρέμεινε η θεόπαις Μαριάμ, τρεφόμενη με ουράνιο άρτο και απομακρυσμένη από την τριβή του κόσμου, ώσπου έφτασε σε ηλικία γυναικός και ήρθε το πλήρωμα του ευαγγελισμού της.

Η χαρμόσυνη αυτή εορτή εικονίζει την προετοιμασία της Παναγίας παιδιόθεν , μακρυά από τον κόσμο για να γίνει μητέρα του Θεού.Έπρεπε δηλαδή σε αυτήν που θα εγένετο με την θεοτοκία τερπνόν κατοικητήριον του Ιησού, να μεγαλώσει σε ιερό περιβάλλον και άβατο, μακρυά από κάθε κακία και συναναστροφή του κόσμου.Η παραμονή της εξάλλου στα άγια των αγίων δηλούσε πως αυτήν εικόνιζε και ο χώρος και τα λατρευτικά σκεύη τα οποία ήταν κάποτε εκεί για λειτουργική χρήση και πώς τώρα πληρώνοταν όλες οι προφητείες και οι τύποι στο πρόσωπο της, με αποκορύφωμα πως Εκείνη ήταν και είναι ο αληθινός ναός του Θεού.

Κυρίως όμως μας θυμίζει πώς οι ναοί από πέτρες και τα θυσιαστήρια και οι σκιές και τα σύμβολα παρήλθαν. Τώρα είναι ο άνθρωπος πού γίνεται ναός του Θεού, εισέρχεται στα άγια των αγίων, προσφέρεται θυσία στο θυσιαστήριο της καρδίας του και αξιώνεται της θεοτοκίας, γεννάει μέσα του τον Θεό. 

Οι εορτές της Θεοτόκου είναι οι εορτές της δόξας του ανθρώπου. Αυτή προσφέραμε στον Θεό για την συμμετοχή μας στο σχέδιο της σωτηρίας και στο πρόσωπο της δοξαστήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου