Πέμπτη

Αυγούστου 10: Λαυρεντίου του αρχιδιακόνου, Ιππολύτου και Ξύστου επισκόπωνΟι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Ο άρχιδιάκονος Λαυρέντιος ήταν από τους πιο γνωστούς κληρικούς της ρωμαϊκής Εκκλησίας, και του είχαν εμπιστευθεί τη διαχείριση της περιουσίας της. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο πάπας Ρώμης Ξύστος (ή Σίξτος) ο Β', που καταγόταν από την Αθήνα, πρώτος πρόσφερε θυσία τον εαυτό του, ομολογώντας τον Χριστό και αποκεφαλίστηκε.

Κατόπιν συνέλαβαν και το Λαυρέντιο. Επειδή ήταν διαχειριστής της Εκκλησίας, τον διέταξαν να παραδώσει τους θησαυρούς της. Ο Λαυρέντιος δέχθηκε, και μετά από λίγο επέστρεψε με μια μεγάλη φάλαγγα αμαξών, γεμάτες φτωχούς, ορφανά και αναπήρους. Και απάντησε στον ηγεμόνα ότι σε όλους αυτούς τους πάσχοντες είναι αποταμιευμένοι οι θησαυροί της Εκκλησίας, «ὅπου οὔτε σῆς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν» (Ευαγγέλιο Ματθαίου, στ' 20). Δηλαδή, όπου ούτε σκόρος, ούτε σαπίλα και σκουριά αφανίζουν αυτούς τους θησαυρούς, και όπου ούτε κλέφτες μπορούν να τρυπήσουν τους τοίχους αυτών των θησαυροφυλακίων, για να κλέψουν το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εξαγριωμένοι τότε οι ειδωλολάτρες, έψησαν το Λαυρέντιο ζωντανό, πάνω σε σιδερένια σχάρα.

Το λείψανο του παρέλαβε κάποιος ευσεβής χριστιανός, ο Ιππόλυτος. Όταν, όμως, το έμαθε αυτό ο ηγεμόνας, διέταξε και τον έσυραν άγρια άλογα μέσα σε αγκάθια, και έτσι μαρτυρικά τελείωσε τη ζωή του και ο Ιππόλυτος.( από saint.gr)


Στον άγιο Λαυρέντιο αποδίδεται το εξής περίφημο:Όταν ο τύραννος τον ρώτησε αν αισθάνεται άνετα στην πυρωμένη σχάρα, για να τον ειρωνευτεί και να επιτείνει το μαρτύριο του, ο άγιος με ηρεμία του απάντησε: Έχει ψηθεί από αυτή την πλευρά, μπορείς να με γυρίσεις. Αυτό το ήθος θάρρους, αγωνιστικότητας και παρρησίας, μαζί με ένα θεόπνευστο χιούμορ, διέκρινε αυτούς τους αρχαίους χριστιανούς μάρτυρες γιατί ήταν πλήρεις από τον πόθο του Χριστού. Αυτός ο πόθος τους γέμιζε χαρά ανεκλάλητη και γαλήνη, τέτοια γαλήνη πού είναι πάνω και από την ηρεμία πού φέρει το όποιο καθήκον. Οι άγιοι μάρτυρες ήταν όλοι Χριστός. Στην κάθε κακοπάθεια ας μην χάνουμε το θάρρος και την διάθεση να βλέπουμε τα πράγματα ως κέρδος πνευματικό. Πάνω απ όλα τον χριστιανό ορίζει η γενναιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου