Δευτέρα

Ιανουαρίου 22: Τιμοθέου αποστόλου


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Το όνομά του είναι ελληνικό και σημαίνει αυτός που τιμά τον Θεό, αλλά και αυτόν που τιμά ο Θεός.

Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Όταν ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τα Λύστρα, εκτιμώντας τα πνευματικά του χαρίσματα και το φλογερό ιεραποστολικό του ζήλο, τον διαπαιδαγωγεί κατάλληλα και τον παίρνει συνοδό του στην Β΄ αποστολική περιοδεία όπου ζει όλες τις περιπέτειες του κορυφαίου αποστόλου για τη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Παύλου, επιστρέφει στην Έφεσο και συνεχίζει την ιεραποστολική του δράση.

Κατά τη διάρκεια μίας ειδωλολατρικής εορτής της Αρτέμιδος της Εφέσου, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και μαρτυρικό θάνατο από τον εξαγριωμένο ειδωλολατρικό όχλο επειδή κατέκρινε τα όργιά τους.

Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε το έτος 356 μ.Χ. επί Κωνσταντίου στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.


Κατά την αποκάλυψη που έλαβε ο διδάσκαλος του απόστολος Παύλος "οὐ γὰρ ἔδωκεν ἡμῖν ὁ Θεὸς πνεῦμα δειλίας, ἀλλὰ δυνάμεως καὶ ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ. Μὴ οὖν ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν μηδὲ ἐμὲ τὸν δέσμιον αὐτοῦ, ἀλλὰ συγκακοπάθησον τῷ Εὐαγγελίῳ κατὰ δύναμιν Θεοῦ, τοῦ σώσαντος ἡμᾶς". Αυτή την παραγγελία φύλαξε ο άγιος Τιμόθεος έως μαρτυρικού τέλους.Όχι στην σφαίρα της θεωρίας, αλλά της πράξης. Τον άγιο σκότωσαν με απάνθρωπο τρόπο κάποιοι οργιαστές, γιατί είχε την παρρησία να τους υποδείξει την πλάνη τους, ενώ κακοπαθούσε η αλήθεια και την κατάντια τους ενώ κυριαρχούσε το ψέμα. Και σήμερα λοιδωρούμαστε ακόμα ως συντηρητικοί, κακοί και "θλιμμένοι στην εορτή των ανθρώπων". Μια παραφωνία φωτός σε έναν κόσμο που αγάπησε τον σκοτάδι. Για την ώρα μας φορτώνουν με ετικέτες, χαρακτηρισμούς, λοιδωρίες. Αύριο θα βρίσκουν το πτώμα μας στα αζήτητα για το όνομα του Χριστού. Δεν εύχομαι να μην το αξιωθούμε, εύχομαι ο κόσμος να δει το φως και να μην καταδικαστεί για το αίμα των δικαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου