Κυριακή

A΄Νηστειών: Της Ορθοδοξίας



To ιστορικό της εορτής διαβάζετε εδώ

Η εικονομαχία ήταν μια επιστροφή στο σκοτάδι της προ Χριστού εποχής. Ήθελε έναν Θεό πολύ υψηλό και ξένο με την δημιουργία Του, αδιάφορο, σχεδόν νοητό, να υπάρχει μόνον ως είδωλο φαντασίας στην σκέψη παρά σαν μοναδική ύπαρξη και αλήθεια, η οποία φέρνει σε ουσία και ζωή τον κόσμο.Επέστρεψε την ανθρωπότητα στην δεισιδαιμονία, εκεί που οι πολλοί ήταν ανάξιοι της θεολογίας και κατάλληλοι μόνον για τον φόβο και την υποταγή και οι λίγοι δικαιωματικά είχαν την αποκλειστικότητα στην ερμηνεία της όποιας ύπαρξης του Θεού.Στην εποχή των βραχμάνων και των μάγων.
Ουσιαστικά δηλαδή ήταν η καταφρόνεση του ανθρωπίνου προσώπου, ο βιασμός της ανθρώπινης ψυχής, ο αποκλεισμός από το δικαίωμα να θρησκεύει ,να ζητά τέλος την αποκάλυψη του Θεού του.
Αυτόν τον κόσμο προφήτευσε ο θεολόγος Ιωάννης ως έναν κόσμο όπου βασιλεύει ο αντίχριστος άνθρωπος, αυτός που είναι ξένος Θεού και έχει πνεύμα διαστροφής. Εκεί απουσιάζει η ομολογία Ιησού Χριστού εν σαρκί εληλυθότος.

Η ορθόδοξη πίστη μας είναι το μοναδικό φως στον κόσμο. Το πολυτιμότερο πράγμα πάνω στην γη. Γιατί είναι φυτευμένη με το Αίμα του Κυρίου και στερεωμένη στο κήρυγμα των προφητών, των αποστόλων, των πατέρων, των μαρτύρων, των ομολογητών. Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να εννοήσουμε πόσο ευνοημένοι σταθήκαμε που γεννηθήκαμε μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Να κρατήσουμε το Φως, να γίνουμε εμείς φωτεινές εικόνες εκ του ανεσπέρου φωτός του αρχετύπου, με πράξεις και όχι μόνο λόγια ομολογίας. Έτσι οι αδελφοί μας που κάθονται σε χώρα και σκιά θανάτου θα μας δουν σαν φωτεινές εικόνες Θεού και θα δοξάσουν τον Ουράνιο Πατέρα μας. Θα θελήσουν με χαρά να γίνουν και εκείνοι μέλη Χριστού φωτεινά.Όταν αναστηλωθούμε εμείς ως έμψυχες εικόνες του Θεού μας θα αναστηλώσουμε και τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου