Τρίτη

Οκτωβρίου 10: Ευλαμπίου και Ευλαμπίας μαρτύρωνΤα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.).

Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι' αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό. Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών.

Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά δια θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι όποιοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.Ιδού δη τί καλόν ή τι τερπνόν του είναι τους αδελφούς άμα. Ο Χριστός εγκαινίασε μια νέα αδελφότητα, την Εκκλησία,πληρώνοντας τους συγγενικούς δεσμούς με μία καινή πραγματικότητα, όπου όλοι αδέλφια κατά φύσιν, αλλά αποξενωμένοι κατά την αμαρτίαν,γίνονται αδέλφια και κατά χάριν.Πέρα από αυτό πολλές φορές προειδοποίησε πώς εχθροί του χριστιανού θα είναι οι συγγενείς και οι άνθρωποι του σπιτιού του, αλήθεια πού πλεονάζει στα συναξάρια.Όμως δεν είναι σπάνιες και οι οικογένειες πού ακολουθούν το κοινό μαρτύριο ή οι σύζυγοι ή τα αδέλφια όπως βλέπουμε εδώ.Η οικογένεια τότε μόνο φτάνει στην τέλεια πλήρωση της αποστολής της όταν μοιράζονται τα μέλη της από κοινού, όχι  την εξ αίματος συγγένεια, αλλά , την κοινή βασιλεία του Χριστού. Τότε λαμβάνει αληθινή ουσία κάθε δεσμός, σχέση και αδελφική αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου