Τρίτη

Ιουλίου 4: Θεοδότου επισκ. Κυρήνης ιερομ.



Ο Άγιος Θεόδωρος έζησε στα χρόνια του βασιλιά Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.) και καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης. Ήταν αντιγράφος ιερών βιβλίων, που τα μοίραζε στις εκκλησίες για τον φωτισμό των πιστών.

Τον κατάγγειλε ο ίδιος ο γιος του Λέων (πιθανώς το 299 μ.Χ.), στον τοπικό ηγεμόνα Διγνιανό, ότι προσηλυτίζει πολλούς ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη με τα βιβλία του. Τότε τον προσκάλεσε ο ηγεμόνας και ο Θεόδωρος παρουσιάστηκε μπροστά του, συνοδευόμενος από πολλούς χριστιανούς, μεταξύ δε αυτών ήταν και οι Αγίες Κυπρίλλα, Αρόα και Λουκία.

Ο ηγεμόνας του ζήτησε να παραδώσει τα βιβλία του και ν' αρνηθεί τον Χριστό, αλλά ο Θεόδωρος δεν υπάκουσε στη διαταγή του ηγεμόνα και έτσι υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Στην αρχή τον μαστίγωσαν ανελέητα, κατόπιν τον σταύρωσαν και στη συνέχεια έξυσαν τις πληγές του με δέρματα. Έπειτα αφού έκοψαν τη γλώσσα του, τον έριξαν στη φυλακή όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Τελείται η σύναξις αυτού εν τω μαρτυρείω του αγίου μάρτυρος Θεοδώρου εν τω Ρησίω.



Αυτά τα βιβλία της Εκκλησίας! Οι Γραφές οι πολύτιμες, τα λόγια του αγίου Πνεύματος, οι παρακαταθήκες οι αιώνιες, ο ζωντανός λόγος για τον Ζώντα Λόγο του Θεού! Πόσους δεν ανέσυραν από τον βυθό της αμαρτίας, πόσους δεν φώτισαν, πόσα έθνη δεν έφεραν στο φως από το σκοτάδι! Οι πρώτοι χριστιανοί, αλλά και ως τις μέρες μας, αυτοί πού νιώθουν τον  βαθύ πόνο και την χαρά, με πόση λαχτάρα δεν ασπάζονται τις Γραφές, μετα δακρύων και καρδιάς τις μελετάνε,τις κάνουν προσκέφαλο και εγκόλπιο, ώσπου να γίνουν ένα με το είναι και να πάρουν σάρκα και να γίνουν οι ίδιοι έμψυχες πλάκες του Νόμου του Θεού! Πόσες γενεές δεν διαμόρφωσε και δεν αλλοίωσε πνευματικά η Γραφή, το Χτωήχι, οι βίοι και τα συυγράμματα των αγίων, τα λειτουργικά βιβλία, πού τόσο κατανύσσουν την ψυχή και γίνονται επιστολές θείου ερωτος του μεγάλου Εραστή και οδηγούν στον μέγα πόθο και την ανατροπή. Σαν να είναι πράγματα έμψυχα τα φυλούσαν και τα φυλάνε οι χριστιανοί και είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους και η περιποίηση τους στον κόσμο της αγνωσίας. Τα βιβλία πού μιλάνε για τον Θεό, είναι παράθυρα ανοιχτά στην βασιλεία Του. Ας αποδράσουμε από αυτόν τον κόσμο, πηδώντας από εκεί, για να βρεθούμε άμεσα και με ασφάλεια στην αγκαλιά του.





( ο βίος του αγίου πάρθηκε αυτολεξεί από το saint.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου