Παρασκευή

Σεπτεμβρίου 22: Φωκά του κηπουρού



Ο άγιος Φωκάς ήταν από την Σινώπη. Η μόνη του περιουσία ήταν ο κήπος του τον οποίο καλλιεργούσε παράλληλα με την ψυχή του με την μελέτη ιερών βιβλίων. Από τα προϊόντα του κήπου του συνήθιζε να κάνει ελεημοσύνες, αλλά και να μιλά και να ευαγγελίζεται τον Χριστό σε όλους όσους ωφελούνταν από αυτόν. Για την αποστολική του δράση θέλησαν οι αρχές να τον συλλάβουν και να τον σκοτώσουν. Έστειλαν λοιπόν στρατιώτες στην Σινώπη να βρούν τον κηπουρό Φωκά και να εκτελέσουν την διαταγή. Αυτός χωρίς να τους αποκαλυφθεί τους φιλοξένησε πλουσιοπάροχα, όπως έκανε με όλους τους ξένους και ξυπνώντας το πρωΐ σηκώθηκε και άρχισε να ετοιμάζει τον τάφο του.Όταν οι δήμιοι κατάλαβαν πώς ο οικοδεσπότης τους ήταν ο ίδιος ο Φωκάς με δάκρυα στα μάτια τον παρακαλούσαν να μην τους επιτρέψει να τον βλάψουν για την φιλοξενία και την αγάπη του. Εκείνος όμως καταλαβαίνοντας πώς ήταν θέμα ζωής και θανάτου κάθε παρακοή γι αυτούς, τους έπεισε να τον θανατώσουν. Έτσι τον αποκεφάλισαν και οι χριστιανοί έκτισαν Μαρτύριο δηλαδή εκκλησία στον τόπο πού θανατώθηκε.


Όταν κινδύνευσε η πατρίδα του, η Σινώπη, από πείνα χάρις στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι. Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντισθούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό. Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάση τρικυμία. Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βρόχους.

Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο. Όταν, λοιπόν καθόντουσαν στο τραπέζι αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου, την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και έτσι συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ' άλλους παρουσιάζονταν στον ύπνο, σ' άλλους ενεργούσε αόρατα.

Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός κηπουρός Φωκάς αξιώθηκε λόγω της αρετής του να θαυματουργεί και να τιμάται από τους Χριστιανούς. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πώς ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον μικρό του κόσμο γύρω του και να οδηγήσει τους πάντες στο καλό και στον Χριστό.

Ο άγιος Φωκάς υπήρξε ο προστάτης των θαλασσινών και ναυτικών, προτού αναλάβει την προστασία αυτή στην ορθόδοξη συνείδηση ο άγιος Νικόλαος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου