Δευτέρα

Oκτωβρίου 2α: Κυπριανού και Ιουστίνης μ.



Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.


Το πόσο επίκαιρη και καθημερινή είναι η προσφυγή πολλών χριστιανών στα θεραπευτικά και εξορκιστικά μέσα της Εκκλησίας μας,δηλώνει και την επίμονη παρουσία της μαγείας και κάθε διαβολικής τέχνης στην εποχή μας. Δυστυχώς,όσο καυχιέται ο άνθρωπος πώς κάνει προόδους στο πνεύμα και στην σκέψη και στον εξωτερικό κόσμο του,τον ταπεινώνει η φρικτή πραγματικότητα. Φρίττει ο ανθρώπινος νους και σπαρταρά από θλίψη η ψυχή, όταν ακούσει και διαπιστώσει τα ταπεινά κίνητρα του κάθε δυστυχισμένου που τρέχει στους μάγους και την ασφυκτική κακία πού βασανίζει τον κόσμο.Και όμως η δύναμη του Σταυρού παραμένει εκεί ισχυρή, αμετάβλητη, σωστική και η αγκαλιά του Χριστού πάντα ανοιχτή, ακόμα και για τον πλέον παραστρατημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου