Σάββατο

του Ακαθίστου Ύμνου


Για το ιστορικό του ύμνου και της εορτής, διαβάζετε εδώ http://www.saint.gr/189/saint.aspx


Ο ύμνος αυτός σχετίζεται με την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού. Αποτελεί η τοποθέτηση του μέσα στην τεσσαρακοστή, την αναπλήρωση προεορτίων και μεθεόρτων της μεγάλης του Ευαγγελισμού εορτής.Έχει ως κέντρο υμνολογικό τον ευαγγελισμό, την σάρκωση, την γέννηση, την ενανθρώπηση του Λόγου και την μεγάλη συμβολή και συνεργεία της Θεοτόκου σε αυτό το μυστήριο της θείας οικονομίας. Είναι ζυμωμένος επίσης με τα πάθη και τους πόθους της ρωμηοσύνης. Ποιός μπορεί να αρνηθεί εν καθαρά καρδία ότι σε έναν παροξυσμό αγνών συναισθημάτων η Παναγία της κόγχης η Πλατυτέρα, δεν ομοιάζει στο ζωντανό σύμβολο της Μάνας Ρωμηοσύνης, η οποία σκέπει το Γένος των ευσεβών ορθοδόξων, από πάσης απειλής, πνευματικής ή ανθρώπινης;
Ο ακάθιστος ύμνος είναι η καρδιά και η ψυχή του ορθοδόξου ρωμηού. Είναι η σημαία και η συναίσθηση του ότι ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο και βαθύτερο από την ιστορική συγκυρία του φυσικού και ιστορικού του χώρου και χρόνου. Στα πόδια της Παναγίας λάμπει η Σάρκωση του Λόγου, όχι μόνο θεολογικά, αλλά και ως σάρκωση Ελπίδας. Ότι Κύριος ο Θεός έθεσεν διαθήκην τω ηγαπημένω ισραήλ και φυλάξει αυτήν εις τους αιώνας.
Δεν είναι ψωρουπερηφάνεια η χαρά να ανήκεις κάπου. Μάλλον αποτελεί ευχαριστήρια ευθύνη και τιμή σε Αυτόν που έγινε άνθρωπος για να δοξαστούν ακόμα και αυτά τα μικρά και ιστορικά των ανθρώπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου