Κυριακή

Β΄των Νηστειών: αγίου Γρηγορίου Παλαμά



Διαβάστε τον βίο του αγίου εδώ http://www.saint.gr/167/saint.aspx

Ο λόγος που η αγία μας Εκκλησία έθεσε την μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά μια Κυριακή μετά την εορτή της Ορθοδοξίας, είναι για να διατρανώσει ότι οι αγώνες και η θεολογία του αγίου και των ακολούθων του ήταν ίσης σημασίας με την περί εικόνος ορθόδοξη διδασκαλία και η νίκη που κατήγαν εναντίον του βαρλααμισμού, είχε ακριβώς τα ίδια στοιχεία θριάμβου.

Η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί ακτίστου φωτός, μεθεκτών ενεργειών της αμέθεκτης ουσίας του Θεού, ησυχαστών και ορθής τριαδολογίας αποτελεί ανακεφαλαίωση της ορθοδοξίας όλων των αρχαίων πατέρων και οικουμενικών διδασκάλων.

Ο βαρλααμισμός σήμερα, όπως και τότε εκφράζεται ως κακόδοξη μανία και ζήλος κακίας να προβληθεί η ακαδημαϊκή θεολογία ως μοναδική αυθεντία στην σχολαστική γνώση του Θεού και στην προσέγγιση των θείων μυστηρίων. Ένα είδωλο του κόσμου. Η παλαμική ορθοδοξία προέβαλλε ορθώς την χαρισματική θεολογία των αγίων πατέρων και την δυνατότητα του ανθρώπου να θεολογήσει μόνο όταν λάβει την φώτιση και θεωθεί. Αυτό κατορθώνεται ως θείον δώρον μέσα στην ησυχαστική ζωή και τρόπο.

Το στοίχημα είναι  ποια μέθοδο και "σχολή" θα επιλέξουμε όσοι ζήλουμε τα κρείττονα, τα πνευματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου